Klientcase: 8 uger med Low FODMAP diæten
- katrinemadsen55
- 16. aug. 2024
- 2 min læsning
Baseret på en klient case med en 57-årig kvinde med IBS-C og SIBO.

Symptomer før diæten:
Daglig oppustethed, udspilethed og mavesmerter efter måltider.
Symptomerne havde stået på i over 10 år inden diæten.
Erfaring med diæten
"Jeg er super glad for, at have gennemført Low FODMAP i 8 uger og har lært, hvordan jeg skal spise for at undgå en oppustet og spændt mave. Det har været det hele værd.
Allerede efter en uges tid på diæten, oplevede jeg, at der kom ro i min mave."
"Ingen mavesmerter og min mave hævede ikke op og blev spændt efter et måltid, det var ret fantastisk !
Jeg lærte samtidig, hvilke fødevarer der er udfordrende for min mave. Det var noget af en øjenåbner for mig, at mange af de grønsager og frugter jeg spiste provokerede min mave og det har betydet, at jeg efterfølgende prøver at sammensætte mine måltider, så jeg ikke får for mange af disse ting samtidig og der skaber rigtig meget ro i min mave."
Udfordringer ved diæten
"Det har været meget udfordrende at blive inviteret til middag og at gå ud og spise, for der er ikke mange restauranter, som tager hensyn til ens restriktioner, så jeg valgte at spise hjemme og invitere gæster i stedet, så jeg kunne bestemme sammensætningen af et måltid."
Sådan forbereder du dig bedst på diæten
"Det gælder om at vælge det rigtige tidspunkt at gå i gang med Low FODMAP, hvor der ikke er planlagt en masse begivenheder som skal fejres.
Samtidig er det også en rigtig god ide at bage nogle glutenfri boller med masser af de tilladte nødder/kerner og grøntsager, så man altid har noget lækkert at tage ud af fryseren.
Hav også altid lidt mandler og mørk chokolade i din taske, hvis du pludselig skal på cafe og de ikke har noget glutenfrit.
Sæt listen med de madvarer, som du ikke må spise op på køleskabslågen, så du har den fremme."
Ekstra råd til dig, der overvejer at afprøve diæten:
"Få hjælp til forløbet. Det har gjort en kæmpe forskel for mig og har betydet, at jeg ikke følte mig alene under forløbet, og samtidig kunne stille spørgsmål og få vejledning undervejs."
OBS: Vi anbefaler at du altid rådfører dig med en sundhedsfaglig person (læge, diætist eller specialiseret fagperson) inden du begynder på Low FODMAP diæten, for at sikre at du får næring nok undervejs.