top of page

IBS-C og metan

Opdateret: 29. nov. 2024

Baseret på metaanalyser og litteraturgennemgang.




Hvad er metan? 

Metan er en gasart, som blandt andet dannes

af visse bakterier i tarmene,

blandt andet bakteriegrupperne Methanobrevibacter smithii, clostridium

og prevotella.

Øgede mængder metan kan sløve tarmens bevægelser, hvilket kan føre til forstoppelse. Derudover kan metangas også forårsage oppustethed og ubehag hos nogle personer.





Overvækst af metanbakterier og IBS-C

Flere studier viser at mange personer med IBS-C (forstoppelsespræget irritabel tyktarm) har tendens til en højere produktion af metan i tarmene. 

Hos mange med IBS-C ses der samtidig en overvækst af metanbakterier i tyndtarmen (IMO), som kan forstærke gener som luft i maven, oppustethed og udspilethed. 

Derfor er der ofte sammenhæng og overlap mellem IBS-C og IMO.


Fødevarer der øger metanproduktionen

Visse fødevarer omdannes til metan, når de nedbrydes.

Dette gælder især bælgfrugter, kornprodukter, frugt og udvalgte grøntsager, som også hører under kategorien High FODMAPS. 

Derfor kan Low FODMAP diæten være meget hjælpsom for folk med IBS og IMO. 


Hvordan måles metan mængden i tarmene?

Den mest præcise måde at måle metanmængden i tarmene er via en pusteprøve, hvor du får målt mængden af metan og hydrogen i din udåndingsluft.

Før prøven er der nogle forholdsregler, der skal overholdes for at resultatet bliver så retvisende som muligt. Derfor er det en god idé at foretage pusteprøven i samråd med en sundhedsprofessionel. 

Nogle læger tilbyder pusteprøver til deres patienter.

Alternativt kan du bestille en pusteprøve her hos GutCollab. Få tilsendt info om prøven her.


Læs mere om forskellen på IBS og SIBO her. 



Kilder:

Kim JH, Lin E, Pimentel M. Biomarkers of Irritable Bowel Syndrome. J Neurogastroenterol Motil. 2017 Jan 30;23(1):20-26. doi: 10.5056/jnm16135. PMID: 27817184; PMCID: PMC5216630.


Koumbi L, Giouleme O, Vassilopoulou E. Non-Celiac Gluten Sensitivity and Irritable Bowel Disease: Looking for the Culprits. Curr Dev Nutr. 2020 Dec 31;4(12):nzaa176. doi: 10.1093/cdn/nzaa176. PMID: 33442571; PMCID: PMC7788486.

Kontakt

GutCollab

Tilmeld dig GutCollabs månedlige nyhedsbrev

Tak for din tilmelding!

© 2024 GutCollab

bottom of page