top of page

Luft i tarmen

Opdateret: 29. nov. 2024

Indlægget er baseret på officielle retningslinjer.




Luft i tarmene er en naturlig del af vores fordøjelsesproces, men overdreven

gasdannelse kan være til stor gene.

Du producerer dagligt cirka 200 ml luft i tarmene, som svarer til størrelsen på et stort æble.

Luften kommer både gennem luftslugning

og fra gasproduktion i tarmen. 


Oplever du gener forbundet med luft i tarmene, kan det være relevant at være opmærksom på følgende faktorer:




Mængden af luft øges ved:

  • Hurtig spisning

  • Rygning

  • Tyggegummi

  • Brug af sugerør

  • Indtagelse af kulsyreholdige drikkevarer 

  • Løse tandproteser


Gasproduktion i tarmen øges ved: 

  • Inaktivitet

  • Nedsat tarmbevægelighed 

  • Luftslugning 

  • Bestemte fødevarer (FODMAPs)

  • Tarmlidelser


Hvor meget man påvirkes af disse parametre varierer i stor grad fra person til person.

Ved at være opmærksom på disse faktorer kan du hjælpe dig selv med at identificere og håndtere problemer med overdreven gasdannelse og de tilhørende symptomer. 

Du kan for eksempel føre en kostdagbog  (download skema nedenfor) for at identificere hvilke fødevarer

eller adfærsdmønstre, der fremkalder gasdannelse hos dig. 


Konsulter en læge eller en ernæringsekspert for at få yderligere rådgivning og behandling,

sær hvis dine symptomer er vedvarende eller forværres over tid.





Kilder:


Kontakt

GutCollab

Tilmeld dig GutCollabs månedlige nyhedsbrev

Tak for din tilmelding!

© 2024 GutCollab

bottom of page