Klinisk erfaring: De bedste kostråd til dig med IBS
- Caroline Alsted
- 20. aug. 2024
- 1 min læsning
Opdateret: 29. nov. 2024
Indholdet er baseret på klinisk erfaring

Spis mindre mængder
Jo mere du spiser, desto mere energi skal din fordøjelse bruge på at nedbryde maden.
Prøv derfor at spise lidt mindre mængder, når du spiser, og spis i stedet lidt oftere. Vent dog gerne minimum 2 timer før du spiser noget igen.
Tilbered grøntsagerne
Rå grøntsager indeholder plantefibre er svære for kroppen at nedbryde. Når du tilbereder grøntsagerne i form af dampning, stegning eller kogning, nedbrydes nogle af de stærke fiberbånd,
og gør dem lettere at fordøje.
Bland max 4 forskellige grøntsager pr. måltid
Jo flere forskellige grøntsager og frugter du blander, desto flere forskellige FODMAPS.
Prøv derfor at eksperimentere med blot at have max 4 forskellige grøntsager, heraf max en slags frugt, i dine måltider. Du kan sagtens variere grøntsagerne mellem hvert måltid, så du f.eks. ender med 8 forskellige grøntsager i løbet af dagen (4 til frokost og 4 til aftensmad).
Find dit toleranceniveau for dine triggere
Dette er især vigtigt for dig der har været på Low FODMAP diæten, og skal til at genintroducere de forskellige fødevarer igen. Ved at introducere hver enkelt gruppe én ad gangen, kan du eksperimentere med, hvor meget du kan tåle fra hver gruppe, og finde en mængde, der ikke giver dig gener.
Skær ned på hvidløg og løg
Ud fra vores kliniske erfaring reagerer de fleste med IBS voldsomt på hvidløg og løg,
Derfor kan det være en god idé at skære ned på mængden af disse, og holde dem adskilt i dine måltider,
så hvert måltid kun indeholder én af tingene i lave mængder.