Fødevarer der medvirker til et sundt tarmmikrobiom
- Josefine Chappell
- 16. aug. 2024
- 2 min læsning
Indlægget er baseret på litteraturgennemgange

Tarmmikrobiomet er de bakterier, der lever i vores tarm, og spiller en afgørende rolle for vores helbred.
Fødevarer der indeholder præ- og probiotika kan være nøglen til at opretholde en sund balance i dette mikrounivers.
Hvad er præ- og probiotika?
Præbiotika er kostfibre, som fordøjes af gavnlige bakterier i din tarm. Kostfibrene fungerer som mad for de gode bakterier, og hjælper dem med at vokse og trives. Probiotika er levende mikroorganismer, ofte gavnlige bakteriestammer, der findes i visse fødevarer eller kosttilskud.
Når du indtager både præ- og probiotika, kan de hjælpe med at opretholde en sund balance af bakterier i din tarm, hvilket kan have positive virkninger på fordøjelsen og immunsystemet.
Se eksempler på præ- og probiotiske fødevarer her.
Antioxidanter
Antioxidanter påvirker mikrobiomet indirekte ved at mindske oxidativt stress. Oxidativ stress kan skade tarmceller og påvirke sammensætningen af mikrobiomet ved at fremme væksten af skadelige bakterier og reducere mangfoldigheden af gavnlige bakterier. Ved at neutralisere de frie radikaler og reducere oxidativt stress hjælper antioxidanter med at holde en sund balance i tarmmiljøet. Dette kan forhindre inflammatoriske tilstande og fremme din generelle tarmsundhed.
Kilder:
Sanders ME, Merenstein DJ, Reid G, Gibson GR, Rastall RA. Probiotics and prebiotics in intestinal health and disease: from biology to the clinic. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2019 Oct;16(10):605-616. doi: 10.1038/s41575-019-0173-3. Epub 2019 Jul 11. Erratum in: Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2019 Oct;16(10):642. doi: 10.1038/s41575-019-0199-6. PMID: 31296969.
Yadav MK, Kumari I, Singh B, Sharma KK, Tiwari SK. Probiotics, prebiotics and synbiotics: Safe options for next-generation therapeutics. Appl Microbiol Biotechnol. 2022 Jan;106(2):505-521. doi: 10.1007/s00253-021-11646-8. Epub 2022 Jan 11. PMID: 35015145; PMCID: PMC8749913.
Wang Y, Wu Y, Wang Y, Xu H, Mei X, Yu D, Wang Y, Li W. Antioxidant Properties of Probiotic Bacteria. Nutrients. 2017 May 19;9(5):521. doi: 10.3390/nu9050521. PMID: 28534820; PMCID: PMC5452251.