Hvad gør ultraforarbejdede fødevarer ved din tarm?
- Caroline Alsted
- 26. jan.
- 2 min læsning
Baseret på narrative og systematiske litteraturgennemgange.

Det er svært at slippe uden om ordet “ultraforarbejde fødevarer” for tiden og hvordan de påvirker vores sundhed negativt.
Men hvordan påvirkes vores tarme, som jo er ansvarlige for at filtrere og bearbejde alle de kunstige stoffer, egentlig af alle de kunstige ingredienser?
Der findes stadig kun ganske få kliniske studier på mennesker, der specifikt undersøger ultraforarbejdede fødevarer og deres indflydelse på tarmens mikrobiom (tarmfloraen).
Påvirkninger af tarmmikrobiomet
En ny omfattende litteraturgennemgang viser dog, hvordan ultraforarbejdede fødevarer kan skade tarmmikrobiomet hos dyr. Gennemgangen konkluderer, at det er den samlede effekt af de mange forbindelser i ultraforarbejdede fødevarer, der kan føre til betændelse i kroppen og ændringer i tarmens mikrobiota – ændringer, der endda kan påvirke kommende generationer via epigenetiske mekanismer dvs. arvelige faktorer der trigges af miljø og livsstil.
Mange ultraforarbejdede fødevarer indeholder tilsætningsstoffer, som i sig selv kan påvirke tarmens sundhed. For eksempel tyder det på, at nogle emulgatorer (hjælpestoffer), sødestoffer, farvestoffer samt mikro- og nanopartikler kan have indflydelse på:
Ændringer i tarmmikrobiomet
Ændringer i tarmens gennemtrængelighed (leaky gut)
Betændelsestilstande i tarmen.
Disse inflammationstilstande kan på sigt være medvirkende til tarmsygdomme som:
Inflammatorisk tarmsygdom (IBD)
Tyktarmskræft
Irritabel tyktarm
Hvis du vil være god ved din tarm, er det derfor værd at forsøge at undgå for mange forarbejdede fødevarer - især de ultraforarbejdede.
Det store spørgsmål, som kræver yderligere fokus og forskning er så, om det er ændringerne i tarmmikrobiomet der er medvirkende til de negative påvirkninger, som de ultraforarbejdede har på resten af kroppen? Dette må vi vente noget tid med at få svar på.
Kilder:
Miclotte, L., & Van de Wiele, T. (2019). Food processing, gut microbiota and the globesity problem. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 60(11), 1769–1782. https://doi.org/10.1080/10408398.2019.1596878
Shi Z. Gut Microbiota: An Important Link between Western Diet and Chronic Diseases. Nutrients. 2019 Sep 24;11(10):2287. doi: 10.3390/nu11102287. PMID: 31554269; PMCID: PMC6835660.
Whelan, K., Bancil, A.S., Lindsay, J.O. et al. Ultra-processed foods and food additives in gut health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 21, 406–427 (2024). https://doi.org/10.1038/s41575-024-00893-5