Akkermansia Muciniphila - fremtidens superbakterie
- Caroline Alsted
- 10. okt. 2024
- 2 min læsning
Opdateret: 25. okt. 2024
Baseret på litteraturgennemgange og case studies.

En bakterie med stort potentiale
Selvom vi kun kan dyrke omkring 30% af de bakterier, der lever i vores tarme, er det fascinerende at opdage, hvor unikke de enkelte stammer er. Hver bakteriestamme har sine egne egenskaber, som kan påvirke både tarmens sundhed og vores generelle velvære.
På det seneste har der været meget fokus på Akkermansia Muciniphila. Denne bakterie kaldes ofte en "next-generation beneficial microbe" – en probiotisk stjerne med stort potentiale. Forskning viser, at den kan spille en vigtig rolle i forhold til sult, overvægt og blodsukkerbalance samt tarmbarrierefunktion og immunitet.
Tarmens egen Wegovy bakterie
Man har blandt andet fundet ud af, at personer, der bl.a. døjer med overvægt og type-2 diabetes har mangel på Akkermansia bakterien i deres tarm.
Forklaret på en simplificeret måde, stimulerer Akkermansia indirekte hormonet “GLP-1”, som netop er stoffet, der giver Wegovy, Ozempic mm. deres effekt.
GLP-1 hjælper med at regulere insulinudskillelsen og hæmmer samtidig glukagon, hvilket gør, at blodsukkeret holder sig mere stabilt efter måltider.
Sådan øger du mængden af Akkermansia bakterien i din tarm
Præbiotika
Dyrestudier viser at præbiotikaformen FOS (Fermenterbare Oligosakkarider) kan øge mængden af Akkermansia betydningsmæssigt.
FOS findes blandt andet i:
Asparges
Bananer
Hvidløg
Jordskokker
Løg
Porrer
Samt i som tilskud i form af "Inulin".
OBS: FOS er ikke egnet til folk med irritabel tyktarm, da det er en high FODMAP. Her anbefales nogle af de andre alternativer herunder i stedet for
Kostens betydning/forskellige diæter
Typisk vestlig mad som er fedtrig, fiberfattig og inkluderer alkohol har vist sig at sænke mængden af Akkermansia i tarmen. Derimod har en diæt som Low FODMAP diæten vist sig at kunne bidrage til at øge mængden af den.
Probiotikatilskud
Tilskud med probiotikastammen B. animalis kan også øge mængden af Akkermansia ved at producere kortkædede fedtsyrer (SCFA) og derved fremme væksten af mucin, som bakterien lever af.
Læs mere om Akkermansia Muciniphila i vores bakterieleksikon, hvor du også finder direkte links til forskellige probiotikatilskud, der kan bidrage til at øge mængden af den gavnlige bakterie.
Kilder:
Cani, P.D.; de Vos, W.M. Next-Generation Beneficial Microbes: The Case of Akkermansia muciniphila.
Front. Microbiol. 2017, 8, 1765.
Holst JJ. The physiology of glucagon-like peptide 1. Physiol Rev. 2007 Oct;87(4):1409-39.
Patrice D. Cani, Claude Knauf, A newly identified protein from Akkermansia muciniphila stimulates GLP-1 secretion, 2021.
Yoon, H.S., Cho, C.H., Yun, M.S. et al. Akkermansia muciniphila secretes a glucagon-like peptide-1-inducing protein that improves glucose homeostasis and ameliorates metabolic disease in mice. Nat Microbiol 6, 563–573 (2021).
Zhou K. Strategies to promote abundance of Akkermansia muciniphila, an emerging probiotics in the gut, evidence from dietary intervention studies. J Funct Foods. 2017 Jun;33:194-201. doi: 10.1016/j.jff.2017.03.045. Epub 2017 Mar 29.